Optimizare SEO

Optimizare SEO on si off page sau Search Engine Optimization este un proces care ajută motoarele de căutare să găsească şi să poziţioneze mai bine site-urile în rezultatele căutărilor. Respectând un set de reguli bine definite, poziţionarea site-ului tău poate fi îmbunătăţită, atrăgând cu sine o creştere a traficului.

Aplicând tehnicile de optimizare pentru motoarele de căutare descrise în cadrul acestui document, îi vei asigura site-ului tău o fundaţie solidă, pentru un început bun. Totodată, le vei putea asigura vizitatorilor tăi o experienţă bogată, oferindu-le conţinut relevant, mai bine structurat şi mai atractiv.

Tehnicile de optimizare pentru motoarele de căutare au apărut ca o consecinţă a faptului că acestea prezintă un comportament şi o interpretare algoritmică asupra conţinutului unei pagini, actionând total diferit faţa de vizitatorii site-ului. Algoritmii motoarelor de căutare se bazează pe o interpretarea strictă a codului unei pagini pentru a obţine informaţii cu privire la cele mai importante cuvinte din pagină precum şi pentru a stabili relevanţa acestora în contextul paginii. Structurând conţinutul unei pagini şi aplicând un set de reguli de îmbunătăţire a calităţii paginii putem spune că ajutăm motoarele de căutare să catalogheze mai uşor pagina respectivă.

Optimizarea pentru motoarele de căutare poate fi clasificată în:
– Optimizare on-page
– Optimizare off-page

Simpla optimizare on-site nu este suficientă pentru a aduce în primele rezultate ale căutărilor un website, ea trebuie susţinută şi de optimizări off-site. Tipurile de optimizare menţionate mai sus pot fi uşor implementate având la îndemână glosarul de termeni specifici domeniului precum şi setul de reguli care trebuie respectate.

În continuare vom detalia aceste procese, urmând să punem accent pe cele mai importante elemente: tehnicile de link building precum şi achizitia de linkuri plătite în mediul online.

 

GLOSAR DE TERMENI:

SEO = search engine optimization (optimizare pentru motoarele de căutare).
Link building = procesul de achiziţie de linkuri folosind site-uri relevante din mediul online.
Optimizare on-page = procesul de implementare a unui set de reguli conform standardelor actuale Google pentru îmbunătăţirea calităţii unei pagini.
Optimizare off-page = procesul de implementare a unui set de reguli conform standardelor actuale Google pentru îmbunătăţirea calităţii unei campanii de link building.

Optimizarea on-page

Optimizarea on-page se referă doar la modificarile ce pot fi făcute în cadrul unui site şi implică sugestii de formatare şi structurare a conţinutului, sfaturi de îmbunătăţire a navigaţiei în cadrul website-ului precum şi idei de optimizare a modului de utilizare a unui website.

Titlurile, descrierile, stilurile de formatare precum şi ordinea acestor elemente în pagină sunt importante atunci când site-ul este analizat de către motoarele de căutare. Iată care sunt cele mai importante reguli atunci când discutăm despre tehnici de optimizare on-page:

Titlurile şi meta descrierea

Sunt printre cele mai importante aspecte în SEO, ele fiind cele care prezintă practic siteul atât motoarelor de căutare cât şi utilizatorului. O descriere atrăgătoare şi un titlu bine ales pot să crească foarte uşor numărul vizitatorilor pe site.

Tagurile de heading

În acest fel aratăm motoarelor de căutare că acele cuvinte înconjurate de aceste tag-uri sunt cele cu o importanţă ridicată în cadrul paginii şi reprezintă elementele ce structurează conţinutul unei pagini, împărţindu-l pe titluri şi sub-titluri.

Tagurile alt

Adăugând descrieri şi pentru imaginile pe care le foloseşti pe site, arăţi practic motoareleor de căutare la ce se referă imaginea folosită. De exemplu, dacă siteul oferă reţete culinare şi ai o imagine cu o prajitură cu vişine, este bine să adaugi alt text în care să prezinţi imaginea respectivă şi pentru motoarele de căutare.

 Cuvintele cheie

Este important ca aceste cuvinte cheie să fie menţionate de câteva ori în conţinut, însă fără a exagera. Unele reguli spun că ar trebui ca densitatea cuvintelor cheie să se încadreze între 1 si 3%, pentru ca frecvenţa lor să nu fie supărătoare pentru utilizatorul uman sau să determine motoarele de căutare să clasifice conţinutul paginii drept spam. Selectarea cuvintelor cheie trebuie să fie un proces riguros, făcut pe baza unor cercetări, dată fiind importanţa acestora pentru motoarele de căutare.

NOTĂ: Cuvintele cheie ar trebui alese în aşa fel încât acestea să fie utilizate şi în optimizarile off-page desfăşurate în continuare. Sinergia între optimizarile off-page şi cele on-page ar trebui să existe din stadiile incipiente ale unui website pentru a putea asigura un maxim de rezultate într-un timp redus.

Optimizarea off-page – sau cum îţi propulsezi site-ul în rezultatele căutărilor

Optimizarea off-page se referă în principal la procesul de link building. Există mai multe modalităţi prin care se poate face link building, dintre care le menţionăm doar pe cele care au fost testate de-a lungul timpului şi au adus cele mai mari îmbunătăţiri ale poziţionărilor website-urilor în rezultatele căutărilor. Astfel, am putea împărţi activitatea de link building în cinci mari categorii:

Link building prin distribuirea de articole

Publicarea de articole pe alte siteuri, care să includă un link cu ancoră către propriul site reprezintă o resursă valoroasă pentru link building. Ancora este textul vizibil (de obicei cuvintele cheie) dintr-un link.

Link building prin înscrierea în directoare web

Înscrierea în directoarele de siteuri este o bună oportunitate pentru a creşte notorietatea siteului şi pentru a obţine linkuri de calitate către acesta. Există multe dezbateri pe acest subiect, cert este că acestp tip de link building a fost printre primele apărute şi reprezintă şi astăzi un element important în începutul unei campanii de link building.

 Link building prin comentarii pe blog

Postarea de comentarii pe bloguri care includ link către propriul site este un alt mod de a contribui la procesul de link building. Atentie însă, postările trebuie să se încadreze în tematică şi să respecte regulile impuse de siteurile respective, pentru a nu fi clasificate ca spam.

 Link building prin postări pe forum

Postările pe forum pot fi o sursă de linkuri, însă nu la fel de valoroasă ca în trecut. În timp, de această metodă de link building s-a abuzat pâna la punctul în care linkurile provenite din site-urile de tip forum au fost devalorizate foarte mult.

 Link building prin bookmarking pe reţelele sociale

Aceasta este o metodă care a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani, prezenţa în mediile sociale a unui website fiind nu doar o metodă de a atrage trafic, ci şi de a suplimenta eforturile de link building. O prezenţă activă în reţelele sociale este considerată o bună practică în orice campanie de link building, suplimentând linkurile obţinute prin metodele menţionate anterior.

IMPORTANT:

Metodele de link building de mai sus sunt cel mai bine practicate în mod manual, fără ajutorul tool-urilor de automatizare a procesului. Apelând la un astfel de tool, rişti să creşti semnificativ numărul de backlinkuri de calitate îndoielnică ale site-ului tău într-un timp foarte scurt. Această practică atrage cel mai des penalizări din partea motoarelor de căutare, în special de la Google.

Pentru a obţine cele mai bune rezultate în urma procesului de link building, este ideal să planifici totul sub forma unei campanii definite pe o perioadă de câteva luni, facând astfel procesul de link building unul fluent şi cât mai natural în evidenţele motoarelor de căutare.

Call Now Button