Una dintre cele mai mari provocari pentru orice business local este cum sa fie mai vizibili intr-o cautare pe web pentru ca persoanele sa ajunga la ei, sau macar sa le dea un telefon. Pentru marea majoritatea, problema apare pentru ca nu exista o strategie buna – sau nici una pentru SEO local. Problema devine si mai vasta camd incepem sa vorbim despre cum sa optimizezi siteul special pentru userii locali.

Inainte sa vedem exact ce factori afecteaza de fapt SEO local si rangurile de cautare, permite-mi sa iti povestesc ceva. Cand eram copil, locuiam cu matusa mea. Casa avea o pivnita mare si intunecata in care uram sa merg. Asa ca de fiecare data imi luam cu mine una dintre acestea:

seo local

Iti amintesti vremea pe cand frunzareai cartile astea de telefoane? Astazi, avand atat de multa informatie disponibila, cartile de telefoane fizice au fost, in esenta, scoase din uzul zilnic, fiind inlocuite de catre motoarele de cautare si versiunile online ale cartilor de telefoane.

Atunci, cum se presupune ca businessurile locale sa fie gasite de oameni in zonele in care ei locuiesc? Simplu: SEO local. Acum sa vedem cei 7 factori care influenteaza rangul siteului tau in cautarile locale.

 

 1. Continut calitativ pe teme locale

Google a pus mare accent pe eliminarea continutului slab si de tip spam, astfel a devenit foarte important ca orice strategie digitala sa incorporeze continut de calitate, care merita sa fie citit si distribuit. In speta, SEO depinde de continut pentru ca ofera persoanelor astfel ceva calitativ de citit si distribuit, si in acelasi timp genereaza continut nou pe care motoarele de cautare sa il proceseze.

Prin urmare, strategia ta de SEO local ar trebuie sa se sprijine pe crearea si publicarea de continut pe site si cautarea de subiecte noi pe care sa scrii. Uite de ce:

– Ofera consumatorilor un motiv sa revina pe site

– Ofera motoarelor de cautare cuvinte cheie pe care sa le asocieze cu afacerea ta

 

 1. Google My Business

Cand Google a introdus pentru prima data Google+, acum 4 ani, intentia era sa fie o componenta sociala la baza serviciilor de cautare. Desi numarul utilizatorilor de pe Google+ a crescut, nu a putut concura cu fidelizarea intensa pe alte platforme, ca de exemplu Facebook sau Twitter.

Cu toate acestea, desi nu e o retea populara pentru consumatori, Google+ este, probabil, cea mai importanta platforma sociala pentru afaceri locale. Afirm asta pentru urmatoarele motive:

 • Google a crescut eficientaza, prin noul design, pentru Google My Pages
 • Acum cateva luni Google a lansat initiativa Get Your Business Online, ceea ce ii indruma pe detinatorii de afaceri locale sa isi infiinteze o pagina Google My Business
 • Google forteaza putin afacerile locale sa isi creeze o pagina de Google+ pentru business, printr-o preferinta pentru siteurile ce au cont complet, cu activitate pe el. De asemenea, cand utilizatorii efectueaza o cautare pentru afaceri locale, de obicei, jumatatea din susul paginii e ocupata de o lista cu pagini Google+.

Cu alte cuvinte, cand o persoana face o interogare locala pe Google, adica incluzi si zona in care cauti (de exemplu: “pizzerie Bucuresti” primele rezultate te duc tot pe o pagina marca Google.

 

 1. Reviewuri online

Conform unui studiu realizat anul trecut, pe tema comportamentul consumatorului, 88% din consumatorii intervievati s-au folosit de recenzii online pentru a aprecia calitatea unui business local.

De necrezut – dar logic. Oamenilor le plac lucrurile care le plac si altor oameni, de aceea e normal ca in momentul unei achizitii sa fii afectat de parerile altora.

Mai mult, Google a devenit mai sofisticat si acum deja arata rating cu stele direct in pagina de cautari, in functie de recenziile primite de fiecare business in parte, precum in imaginea de mai jos.

 

seo local

Aceste stele afisate, au o influenta majora in decizia unei persoane de alegere a unui business, deci decizia de a da click pe siteul businessului respectiv. In concluzie, recenziile online sunt o componenta de baza a unei strategii pentru SEO local.

Este extrem de important ca, nu numai sa le oferi o experienta de 5 stele clientilor tai, dar si sa ii rogi sa iti lase o recenzie buna pe paginile tale.

Asta include Google My Business, Yelp, YP, Facebook si orice alta platforma releventa de pe care primesti mult trafic.

 

 1. Constanta in referirile locale

O referire locala este orice lista de afaceri locale, precum Google My Business, Yelp, YP, Facebook. Iar prin constanta, ma refer la faptul ca pe toate paginile tale, numele, adresa si telefonul sa fie in aceeasi ordine, in acelasi fel, cu aceleasi caractere scrise, inclusiv pe siteul tau.

Acest lucru este foarte important, mai ales pentru afacerile care si-au schimbat locatia sau au trecut printr-un proces de rebranding. Altfel, cum au consumatorii sa stie cine esti, unde esti sau cum sa te contacteze? In mod similar, de unde sa stie motoarele de cautare cum sa asocieze paginile tale cu afacerea ta, daca informatiile nu sunt identice?

Constanta in referirile locale face parte din lucrurile de baza ale unei strategii pentru SEO local – dar nu obligatorie.

 

 1. Utilizator – Business Distanța & Relevanta

Pentru Google, totul este despre rezultate relevante. Prin urmare, acesta va afisa adresa afacerii dvs.  in cazul in care locatia dvs. e aproape punctul de cautare al utilizatorului.

Sigur, daca utilizatorii fac o cautare mai larga, de exemplu, pe judet, si nu pe oras, Google va lua în calcul interogarea de căutare a unui utilizator și intenția de căutare, împreună cu apropierea de afaceri, până la punctul de căutare. Ce inseamna asta ? Sa o luam pe bucatele.

O interogare de cautare este ceea ce scriu utilizatorii in casuta de cautare, de la Google, de exemplu.

Daca siteul tau, continutul si prezenta online pretutindeni sunt adecvat structurate pentru SEO, atunci poti aparea pe interogarea de cautare a unui user.

In schimb, intentia de cautare a unui utilizator e in stransa legatura cu stadiul in care se gaseste utilizatorul din procesul de achizitie. Cu alte cuvinte Google va afisa un business local daca crede ca acesta corespunde cautarilor efectuate de un utilizator la momentul si locul cautarii.

 

 1. Clasificare a businessului corespunzatoare

Majoritatea directoarelor ofera optiunea de a eticheta afacerea ta intr-o categorie de servicii. Alege cu mare atentie si mai ales intelept!

Motoarele de cautare pot si vor folosi aceasta clasificare pentru a potrivi mai bine afacerea ta cu o interogare de cautare a unui utilizatori si cu serviciile de care acesta are nevoie. Prin urmare, in categoria pe care o alegi trebuie sa nu se reflecte numai tipul de business pe care il practici, dar si clientul tau ideal.

De exemplu, daca vinzi electronice, probabil ca nu vei alege o categorie gen ‘Magazin comercial (shopping center)’, ci mai degraba ‘Magazin de Electronice(Electronics store)’.

Nota bene: SEO local depinde in mare parte de acuratete, relevanta si specificitate.

 

 1. Distributia locala a linkurilor

Bineinteles, nu putem discuta despre SEO fara sa discutam despre distributia linkurilor, altfel cunoscut conceptul sub denumirea de ‘inbound links’. Inbound links sunt orice fel de linkuri externe care deschid oricare dintre paginile tale de pe site, iar Google le masoara pentru a determina autoritatea de domeniu. Inbound links, esentialmente, comunica spre Google, faptul ca siteul tau este atat de bun incat altii vor sa se lege la el. Pentru SEO local, este incredibil de benefica obtinerea de linkuri inbound, considerand ca este inca o metoda de a aduce utilizatori pe paginile tale, si pentru motoarele de cautare sa asocieze afacerea ta cu acea locatie.

Aici este o lista cu cateva locuri de unde poti obtine linkuri inbound:

 • Poti fi mentionat intr-un articol dintr-un ziar local
 • Cauta sa devii membru al unei asociatii/grup/cerc de afaceri/vanzari local/a
 • Cauta parteneri locali si faceti schimb de linkuri
 • Cauta un director de afaceri local, etc.

Bineinteles, trebuie sa ai un continut remarcabil pentru a reusi sa ai acest tip de linkuri inbound de calitate. Merita insa, pentru ca este o unealta SEO incredibil de puternica, mai ales in obtinerea unui rang bun in cautarile locale, ca siteul tau sa aiba un link pe alt site local, fiind un indiciu in plus ca siteul tau are o autoritate importanta in acea zona.

 

Factori SEO Local Bonus!

Doar pentru ca implementezi o strategie pentru SEO local, nu inseamna ca poti sa uiti de lucrurile de baza. Urmeaza o lista cu alti factori SEO care influenteaza rezultatele afisate pentru o interogare de cautare:

 • Autoritatea domeniului (a intregului site)
 • Autoritatea URLului pentru landing page
 • Rata de Click sau Click-through Rate (CTR) din cautarile organice
 • Calitatea si autoritatea linkurilor inbound
 • Meta data de pe site
 • Autoritatea de pe retelele sociale
 • User experience – mai ales pe dispozitivele mobile

 

Tu ai deja o strategie pentru SEO ?

Daca esti un business local, este incredibil de important pentru tine sa tii cont de felul in care apari intr-o cautare, mai ales daca incerci sa atragi consumatori locali. Chiar daca ai un rang bun, fara o strategie pentru SEO activa, este in cotinuare important sa creezi una si sa o implementezi, pentru ca si numai lucrurile de baza iti pot aduce un numar surprinzator de beneficii pentru afacerea ta. Deci, este pregatit sa ai un rang incredibil de bun pentru o cautare locala?

 

Call Now Button